Sunn skepsis avslører svindlere

Svindlere på nettet frister med store gevinster og skremmer med falske advarsler om virus-infiserte pc-er. Ofte er sidene så profesjonelt laget at det ikke ringer noen varselbjeller hos kundene. Trygg e-Handel-sertifisering vil være viktig våpen i kampen mot nettsvindlere.

Thor Martin Bjerke

Sikkerhetsrådgiver i Virke, Thor Martin Bjerke, sier:

– Det selges kopivarer av nær sagt alt, ikke bare på nettet, men også fra butikklokaler og messer. De som handler ukritisk på nettet risikerer i verste fall ikke å få varer i det hele tatt.

Bjerke sier at altfor mange forbrukere går i vannet fordi det er vanskelig å skille de ekte nettstedene fra de falske. Dette er et problem som de seriøse aktørene må ta på alvor.

Falske nettsteder kan være et skudd for baugen for de seriøse. I Mørketallsundersøkelsen (Næringslivets Sikkerhets Råd, 2016) fremkommer det at hele 44 prosent av respondentene har valgt å avstå fra å bruke tjenester på internett på grunn av frykt for datakriminalitet.

Det er viktig at næringen går sammen om å etablere standarder for sikkerhet i nettbutikker og forsterke sertifiseringsordningen Trygg E-Handel. Dette innebærer også å vise til europeiske sertifiseringsordninger man har samarbeid med.

Bjerke mener altfor mange forbrukere handler på nettet uten å vise sunn skepsis.

– Sunn skepsis innebærer å sjekke om butikken er sertifisert, altså at den er Trygg e-Handel-godkjent, om det er en norsk butikk, og om den i tillegg til den nasjonale godkjenningen, også har den felleseuropeiske Trustmark-logoen. I tillegg MÅ det fremkomme hvem som står bak (juridisk eier) av butikken. Sjekk også om det er en låst hengelås i opp til venstre for nettadressen. Det er ingen garanti for at nettstedet er riktig, men det sikrer at overføringen av persondata mellom deg og nettbutikken er kryptert.

Gerhard Anthun

Daglig leder Gerhard Anthun i Virke e-Handel som drifter Trygg e-Handel, sier at nettpirater klipper og limer logoer, enten det er godkjenningsmerker eller kredittkort.

– Har butikken Trygg e-Handel-logoen, skal du ved å klikke på den, få opp Trygg e-Handels-sertifikatet. Da bør du være sikker.